Socialchefen Ola Götesson i Vetlanda var ångerfull. Foto Mikael Fritzon / SCANPIX.

Ångerfull socialchef i Vetlanda

Socialchefen i Vetlanda är idag ångerfull och riktade en ursäkt till ”Louise”, som var med i gårdagens Uppdrag Granskning. Mängder av männsikor har reagerat på programmet och, kommunen är nu både polis- och JO-anmäld.

Louise levde under fem års tid med en pappa som missbrukade, var våldsam och begick sexuella övergrepp. Trots många påstötningar på socialtjänsten så gjordes inget åt situationen. Ola Götesson, socialchef, har ingen förklaring till det, bara en ursäkt.

- Det är obergripligt att det har kunnat hända, säger han. Jag vill be flickan om ursäkt.

Något har falerat i kommunens system, konstaterar han. Trots flera anmälningar från skolan och grannar så startade kommunen ingen utredning.

- I efterhand skulle vi ha gjort annorlunda, säger Ola Götesson.

Många blev upprörda när de tittade på programmet Uppdrag Granskning. Justitieombudsmannen, JO, har idag fått emot ett 30-tal anmälningar via e-post från privatpersoner som såg programmet.

Socialförvaltningen i Vetlanda har idag polisanmälts av sex olika personer. Anmälningarna rubriceras som tjänstefel.

Och som en följd av de fel som begicks under handläggningen av det här fallet riskerar Vetlanda kommun nu en skadeståndsprocess.

Flickans målsägandebiträde under rättegången mot pappan, advokaten Uno Karlsson, säger till Nyheterna att han kommer att kontakta flickan omgående för att tala om möjligheterna att driva en skadeståndsprocess mot Vetlanda kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista