Striden om djur i Lekeryd fortsätter

Nu fortsätter det fleråriga ärendet med djuren på en gård utanför Lekeryd. Redan 2001 förbjöds fastighetsägaren att ha djur, men av olika orsaker så har djuren hela tiden kommit tillbaka till gården.

Men nu har dom omhändertagits igen. Det började för sex år sen med att gårdens ägare fick djurförbud, efter att ha vanvårdat sina kor i flera år. Men på grund av ägarbyten och överklaganden till myndigheter, så har det ändå funnits djur på gården sen dess.

Näste ägare till dom var en äldre man. Efter flera anmälningar om misskötsel förbjöds också han att ha djur, men nötkreaturen var kvar. I slutet av 2005 dog mannen, och sen dess har det varit oklart vem som äger djuren. Och när Carola Eriksson, djurskyddsinspektör, såg dom misskötta djuren för två veckor sen så tog hon beslut om omhändertagande igen.

- Vi visste in te om några ägare, säger hon.

Men nu har en ägare hört av sig. Han heter Gunnar Meyer och han är minst sagt arg på beslutet om omhändertagande och säger att ingen djurskyddsinspektör försökt få tag på honom. Nu har Gunnar Meyer överklagat omhändetagandet till länsstyrelsen och menar att djuren mår bra, ganska bra i alla fall.

- Jag köpte djuren 15 mars. De har löss, och mår naturligtvis inte särskilt bra. Men vi bekämpar lössen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista