Chef lämnar jobbet efter "Louise"-fallet

Chefen för socialtjänstens familjesektion i Vetlanda kommun, Boo Hedbrant, har bestämt sig för att lämna sin tjänst.

- Det har gjorts flera felaktiga bedömningar i ”Louise”-ärendet och det är jag som är ansvarig för dem, säger han till nyheterna. 

Det har ju framförts massiv kritik mot socialen i Vetlanda kommun efter att SVT: s Uppdrag Granskning visade programmet om Vetlandaflickan ”Louise” som bodde i flera år hos sin missbrukande pappa som också övergrep sig sexuellt på flickan. Och det här trots att socialtjänsten fått upprepade anmälningar om att flickan, som i början bara var tio år, for illa.

Igår höll socialtjänsten en presskonferens och då var det inte tal om några avgångar, men idag på förmiddagen kom beskedet om att chefen för familjesektionen, Boo Hedbrant, lämnar sin tjänst.

- Jag hyser stor respekt för att människor reagerar starkt på vår handläggning av ”Louise”-ärendet, säger Boo Hedbrant. Vi har gjort fel, jag är ansvarig och nu tar jag konsekvenserna.

Han säger också att länsstyrelsens tidigare kritik mot kommunen spelat in i hans beslut. Men det är efter de senaste dagarnas påtryckningar från allmänheten som beskedet kommer. Över 500 mejl, en del med hotfullt innehåll, har kommit till kommunen.

Socialchef Ola Götesson har dock inga planer på att avgå.

- Jag tycker inte att jag ska göra det, säger Götesson.

Han säger också till nyheterna att han inte har haft några påtryckningar gentemot Boo Hedbrant.

- Jag blev lite förvånad över hans besked, men jag har respekt för det, säger Götesson.

Boo Hedbrant kommer vara kvar på 25 procent inom socialtjänsten.

Reporter Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista