Besökarna på Habo Finans hemsida möts av beskedet av kontoret är stängt. Men läget är långt värre än så. Bolaget är nu polisanmält, och många sparare kan ha förlorat stora pengar.

Risk för skattesmäll för Habo Finans kunder

Kunderna i det skandalomsusade finansbolaget Habo finans riskerar nu en skattesmäll.

Inte nog med att de blivit lurade på utlovade pengar nu visar det sig att de inte har betalat skatt som de borde.

Sune Svensson vet hur det gick till när han plockade ut sin vinst från Habo Finans.

- Enligt uppgift från Habo Finans så var allting skattat och klart och det trodde jag på, säger han till nyheterna. I efterhand tycker jag det är konstigt. Jag fick ju aldrig några papper eller så på det.

När Sune och andra kunder i Habo Finans, som nyheterna har pratat med, har begärt ut sina vinster så har det hetat att det är skattat och klart. Förvisso har de fått ut pengar, men de har aldrig fått någon avräkningsnota eller några andra papper till deklarationen och därför har de heller inte skattat själva för sin vinst, vilket är helt fel enligt Karin Sköld- Berzelius som är rättslig expert på Skatteverket.

- Det kvittar i vilken form man har investerat pengar. Det är den som haft vinst eller förlust som själv ska ta upp det i sin deklaration, säger hon till nyheterna.

De nästan 800 personer som satsat pengar i Diamanten vet i nuläget inte exakt hur mycket de får tillbaka och hotet om konkurs lurar bakom hörnet, men dessutom finns alltså också en risk att man kan åka på en skattesmäll.

På skatteverket finns en viss osäkerhet i hur man tänker göra framöver - man avvaktar helt enkelt den polisutredning mot Habo Finans som pågår säger Jan Nygård som är kontorschef på skatteverket i Jönköping.

- Vi vill ha en dialog med polisen och se vad som händer, säger Nygård.

Skatteverkets rättsliga expert Karin Sköld Berzelius tycker att osäkra kunder i Diamanten ska skriva ner sina frågetecken under övriga upplysningar på deklarationsblanketten för att ha ryggen fri i fortsättningen.

Reporter Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista