LRF och Södra mobiliserar mot granbarkborren

Det varma vädret gör att granbarkborren förväntas svärma för första gången för i år i helgen, och nu går LRF och Södra ut gemensamt för att mobilisera skogsägarna och förhindra en katastrof.

Kombinationen stormen Gudrun, förra årets varma sommar, och stormen Per, har gjort det möjligt för granbarkborren att sprida sig så mycket att stora delar av skogen nu riskerar att bli förstörd om inget görs i tid, menar Bosse Arvidsson som är Skogsansvarig för LRF Jönköping.

Därför sammankallar nu LRF och Södra alla skogsägare för att informera om problemet.

- Det är viktigt att alla gemensamt tar tag i det här, säger Bosse Arvidsson från LRF.

Han menar att en enda bortglömd härd kan sprida granbarkborrar över stora områden i närheten och att om inte alla hjälps åt så riskerar stora skogsområden att bli förstörda.

- Det skulle kunna bli lika illa som en halv stormen Gudrun, säger han och menar att skog för nästa fem miljarder kronor riskerar att bli förstörd.

LRF och Södra hoppas nu att alla skogsägare ska hjälpas åt att bekämpa granbarkborren och helst redan i helgen ge sig ut och kontrollera sina träd.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista