1 av 2
Kent Johansson, sverigedemokraternas presstalesman, erkänner idag att partiet ljög för att få tag på en möteslokal i Jönköping. Foto: Martin Eriksson
2 av 2
Sd hyrde Hyresgästföreningens lokaler under falsk identitet. Foto: Martin Eriksson

Sverigedemokrater ljög om möte

Sverigedemokraterna ljög medvetet när de bokade lokal av Hyresgästföreningen för sitt möte igår i Jönköping.

Det här erkänner partiet idag.

- Det ser ju inte bra ut, men det brann i knutarna och vi ville genomföra mötet, säger Kent Johansson, presstalesman för sverigedemokraterna i Jönköping.

När Sverigedemokraterna ringde för att boka en lokal för sitt möte uppgav de att de tillhörde ett företag. Kent Johansson säger att det beror på att partiet inte har någonstans att vara.

- Nu hade vi inget annat alternativ, och då fick vi ta tillen nödlögn.

Menar du att ni ringt runt till alla möjliga fastighetsvärdar för att få tag på en lokal, men inte hittat någon?

- Ja, vi har ringt till en del.

Hur många då?

- Ja, det är inte så många egentligen. Tre-fem stycken.

Men av de lokaluthyrare som Nyheterna ringer till är ingen direkt negativt inställd till att hyra ut till sverigedemokraterna.

- Vi skulle inte säga nej till någon av politiska åsikter. Vad de som hyr gör är upp till dom, det lägger vi oss inte i, säger Lena Lind i receptionen vid Stadsgården på Råslätt.

- Vi skulle inte neka någon, säger Kjell Sjöberg, uthyrningsansvarig på Jönköpings kommun.

Marie Demker är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, och hon säger att sverigedemokraterna ofta vill ge sken av att vara motarbetade, eftersom det skapar sympatier.

- Det finns alltid en risk att det skapar ett martyrskap.

Sverigedemokraterna säger sig ofta vara bortträngda och undanskuffade. Men på sistone har de etablerade partierna tagit debatten med sd. Marie Demker menar att det sverigedemokraternas intåg i en offentlig debatt inte är samma sak som att partiet har övergett sina främlingsfientliga åsikter.

- Invandringspolitiken är fortfarande den centrala frågan, och där finns det fortfarande en främlingsfientlig attityd.

Tess Musaji bor i en lägenhet våningen ovanför den lokal där sverigedemokraterna hade sitt möte igår. Tess kommer från Indien, men har bott i Sverige i 12 år. När hon får höra om att sverigedemokraterna haft möte i hennes trappuppgång, och dessutom ljugit om mötet, blir hon arg. 

- Ja, jag blir jättearg. De borde vara mer öppna om de tycker att deras åsikter har någon betydelse. Jag tycker inte att de ska ha några möten i vårat område, säger Tess.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".