Lågt intresse för att bilda bostadsrättsföreningar i länet

På Björngatan i Jönköping har ett antal hyresgäster gått ihop för att försöka göra om lägenheterna till bostadsrätter. Men det är något som gör dem unika i Jönsköpings län. För intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter mycket lågt här.

Mikael Wingren har i dagarna skickat ut en förfrågan till sina grannar för att höra om det finns ett intresse av att bilda en bostadsrättsförening. Och han tror att det blir billigare att bo i en bostadsrätt än i en hyresrätt.
-Rent ekonomiskt är det bättre att äga sitt eget boende och man kan påverka sitt eget boende mycket mer, säger han.
I storstäder som Stockholm och Göteborg är intresset enormt för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Och många ser fram emot den 1 juli då den så kallade stopplagen, som i praktiken har gjort det omöjligt att ombilda kommunägda hyreslägenheter till bostadsrätter, ska upphävas.
Men i Jönköping är intresset svalt. Kanske beror det på att det redan finns så många centrala och attraktiva bostadsrätter i området. Det tror i alla fall Henrik Säter på HSB i Jönköping
-Vi har inte haft några ombildningar är, och bara någon enstaka förfrågan. Men vi ser mer av det i Borås och Halmstad.
-Men det kommer säkert även till Jönköpings län, säger han.

Reporter Nina König

nina.konig@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".