Barn och ungdomar från länet finns på kritiserat behandlingshem

Personalen på behandlingshemmet Baggershus utanför Göteborg använder våld och rasistiska kränkningar mot dom barn och ungdomar som bor där. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber och SVT:s Västnytt gjort. På behandlingshemmet finns ungdomar från Gislaved och Gnosjö kommuner.

En av de som varit lärare tidigare på Baggershus är Jonas Eberil, och han har själv sett våldet.
-Jag såg en lärare som blev arg på en elev ta tag i honom och dunka hans huvud i väggen. Det var rent fysiskt våld mot en elev, säger han.
På Baggershus bor ensamkommande flyktingpojkar och unga invandrarkillar med olika former av sociala problem, bland annat från Jönköpings län.
Granskningen visar att stor del av personalen saknar högskoleexamen och istället har rekryterats bland kroppsbyggare, brottare och dörrvakter.
Våld och rasistiska kränkningar används alltså. När Kalibers reporter bandade med dold mikrofon kränks en somalisk pojke. Somalier ser ut som en åra och med ett huvud som en apelsin säger en anställd.
En av Baggershus ägare, Jonny Nordqvist säger att det inte får förekomma rasism och våld. Att det är så många som saknar socialutbildning och är kroppsbyggare förklarar han så här.
-När vi har anställt människor med socionomutbildning har de sagt, nej det här är för tufft.

I ett pressmeddelande idag avvisar VD:n Jonny Nordqvist kritiken. Samtidigt begär ledningen en omedelbar tillsyn av verksamheten på Baggershus för att få en objektiv bild.

Läs mer på:
sverigesradio.se/ p1


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista