Facket: Vetlandas socialchef för dåligt utbildad

Den hårt kritiserade socialchefen i Vetlanda Ola Götesson har sämre utbildning än många av sina socionomer. Det visar en granskning som Nyheterna har gjort och nu får han också kritik från facket SSR.

I fredags hölls ju demonstrationer med krav på Götessons avgång efter fallet Louice som tvingades bo kvar hos sin missbrukande pappa utan att kommunen ingrep.

Trots detta sitter Ola Götesson kvar, men nu växer kritiken från facket. Titti Fränkel är utvecklingschef på facket SSR:

- För att vara chef över en sådan verksamhet så ska man ha så bred akademisk utbildning som möjligt. En ledarskapsutbildning och annan bred akademisk utbildning är minimun, säger Titti Fränkel.

Den miniminivån saknar Ola Götesson?

- Ja, det tycker vi.

Nyheterna har tittat på vilken utbildning dom 18 anställda på socialförvaltningen i Vetlanda och deras socialchef Ola Götesson har. Det visar sig att minst 15 av dom anställda har en längre utbildning än Götesson själv. Dom flesta är utbildade socionomer.

Ola Götesson gick 2-årig vårdlinje och efter det en 2-årig högskoleutbildning: Sociala omsorgslinjen i Falun - en utbildning som för övrigt har lagts ner eftersom den inte höll måttet.

Han gjorde sedan snabb karriär och 1998 blev han äldreomsorgschef i Vetlanda. Året därpå avancerade han till socialchef.

Det finns dom som har synpunkter på det. Socialdemokraten Bertil Nilsson satt i socialnämnen när kommunstyrelsen utsåg Götesson till socialchef och han tycker att tjänsten borde ha utlysts, något som aldrig gjordes.

- Jag tycker att en socialchefstjänst ska tillsättas i öppen konkurrens men det gjordes inte. Ola Götesson har ju sin kompetens inom äldreomsorgen. Det som har hänt visar ju att det har brustit i individ- och familjeomsorgen, där Ola Götesson inte har erfarenheten, säger Bertil Nilsson.

Ingemar Sturesson är ordförande i socialnämnen och satt med i kommunstyrelsen som tog beslutet att Ola Götesson skulle bli socialchef. Han säger att man efter råd från personalavdelningen ansåg att tjänsten inte behövde utlysas och han tar inte åt sig av SSR:s kritik att Götesson skulle ha för dålig utbildning.

- Han har en ledarförmåga som gör honom skicklig att ta hela området. Det är ju viktigt att det också finns ledaregenskaper hos en person som också ska bli förvaltningschef, säger Ingemar Sturesson.

Reporter: Martin Eriksson och Anna-Karin Front

martin.eriksson@sr.se

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".