Avslöjande om behandlingshem förvånar

De missförhållanden på behandlingshemmet Baggershus utanför Göteborg som avslöjades i helgen överraskar de kommuner som skickat ungdomar dit.

Gislaveds kommun har anlitat behandlingshemmet flera gånger, säger Kurt Vang, som är chef för barn och ungdom på socialförvaltningen.

Och man har tagit referenser för att kontrollera att allt gått rätt till:

- Ja, och erfarenheterna från hemmet är positiva.

Han menar att ungdomarna som placeras där är ungdomar som ofta har svåra problem.

P1-programmet Kaliber och SVT:s Västnytt berättar om våld, rasistiska tillmälen och personal utan utbildning. Det här kom som en överraskning för kommunerna som betalat runt 60.000 kronor i månaden för varje pojke som de skickat till behandlingshemmet Baggershus utanför Göteborg.

Gnosjö kommun anlitade Baggershus för första gången i höstas och har just nu en pojke där. Socialförvaltningen i Gislaved har haft flera ungdomar placerade där, men just nu finns ingen. Kurt Vang säger att Gislaveds erfarenheter av behandlingshemmet enbart varit goda, men nu tänker man vänta med att skicka dit fler tills länsstyrelsen i Västra Götaland granskat uppgifterna i programmet.

- Absolut, det är ju självklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista