Regeringen skärper kraven på långtidsarbetslösa

I vårpropositionen som presenterades idag står fler jobb och fler företag i fokus.

Men samtidigt som det satsas stort på långtidsarbetslösa och unga så skärps kraven.

Det gäller för långtidsarbetslösa och unga att vara mer aktiva i att söka jobb och nedtrappningen när det gäller arbetslöshetskassan för unga - den ska gå snabbare.

Så här reagerar några ungdomar i Jönköping på dagens besked:

- Klart ungdomar ska söka arbete, men det här är inte rätt väg.

- Vi måste få mer stöd - vi är ju framtiden.

Framtiden ska innebära fler jobb, tycker regeringen, och den som arbetar ska gynnas och fler ska arbeta.

I vårpropositionen så satsas stort på bland annat just unga. En del är känt sedan tidigare; det handlar om sänkt arbetsgivaravgift om man anställer unga och i slutet på året inför regeringen en jobbgaranti som ska ge arbetslösa ungdomar mer stöd. Men samtidigt sänks a-kassan snabbare än förut - till 70 procent efter 100 dagar.

Men regeringen vill också ha fler företag, så man tar bort förmögenhetsskatten för att öka riskkapitalet.

I vårpropositionen finns också ett integrationspaket - nyanlända invandrare ska få svenskundervisning i samband med jobb.

Och så finns där ett jobbpaket för att få fler att komma i arbete. Den arbetslöse kommer framöver bli tvungen att vara än mer aktiv i sitt jobbsökande, hjälper inte det kan den som är långtidsarbetslös få arbetsträning och i tredje hand måste han eller hon ägna sig åt något som kallas ”varaktigt samhällsnyttig sysselsättning”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista