Krav på att Finnvedsbostäders ordförande sparkas

Socialdemokraterna i Värnamo kräver att kommunfullmäktige sparkar Finnvedsbostäders centerpartistiske ordförande Lars Lejon.

I höstas avslöjade ju Nyheterna bland annat pengarullningen till Lejons bror, som utan upphandling anlitats för att sköta den omdiskuterade försäljningen av nästan 300 lägenheter ur allmännyttan.

Och socialdemokraternas oppositionsråd Ulla Gradéen motiverar kravet om avgång så här:

- Det är ju själva utförsäljningen, men framförallt bristen på upphandling och att  ge uppdrag till sin egen släkting.

I slutet av förra året granskade vi hur det gick till när kommunägda Finnvedsbostäders ordförande Lars Lejon ledde utförsäljningen av nästan 300 lägenheter i Värnamo.

Enligt de värderingar som gjorts såldes husen alldeles för billigt, mellan 25 och 40 miljoner kronor under marknadsvärdet. Genom att mörklägga försäljningsplanerna missade hyresgästerna chansen att själva köpa sina lägenheter. Dessutom anlitades Lars Lejons bror - utan upphandling - för att hjälpa till med pappersexercisen kring affären.

När Nyheterna berättat det upphörde fakturorna att trilla in, men då hade den hjälpen redan kostat skattebetalarnas bostadsbolag närmare 700 000 kronor. Socialdemokraterna i Värnamo har hela tiden, av ideologiska skäl, varit emot utförsäljningen av allmännyttan, men är också kritiska mot hur affären hanterats.

Och idag, när kommunstyrelsen behandlade Finnvedsbostäders årsredovisning, hade partiet kunnat föreslå att bostadsbolagets politiskt tillsatta styrelse inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Men istället lämnade man en skriftlig reservation med kritik och krav på att Lars Lejon avgår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista