Privata tandläkare anmäler inte fel

Privata tandläkare i Jönköpings län håller tyst om sina misstag. Det visar en undersökning som socialstyrelsen gjort. En av anledningarna kan vara att privattandläkarna är rädda för att få dåligt rykte.

Fel tand dras ut, patienten tappar känseln efter en behandling, föremål ramlar ner i svalget på patienten och hamnar i luftvägarna. Ja, mycket kan gå fel hos tandläkaren.

Och alla allvarliga misstag som inträffar måste anmälas till socialstyrelsen med en så kallad Lex Maria-anmälan. Det är det lag på. Men nu visar en undersökning, som socialstyrelsen gjort, att medan Folktandvården i Jönköpings län blir allt bättre på att anmäla, så undviker privattandläkarna att anmäla fel.

Katarina Lindhe som är ordförande i privatltandäkarföreningen i Jönköping tror att det beror på att de privata tandläkarna är rädda för att få dåligt rykte.

- Du vet att om du anmäler så står det lokalpressen sen, och då är du utpekad direkt, säger hon.

Trots att Gunnar Östling på Socialstyrelsen i Jönköping inte tror att den privata tandvården är sämre än folktandvården, menar han att bristen på anmälningar kan få konsekvenser.

- Ju mer som anmäls, desto mer kan man förbättra och förebygga, säger han.

Nu vill både privattandläkarföreningen och socialstyrelsen att kraven på Lex Maria-anmälningar ska ändas så att fler tandläkare törs anmäla felaktigheter.

- Den som anmäler inom sju dagar ska inte på grund av den anmälan gå vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista