Gislaved vill få ungdomar att bli företagare

Det har varit skralt med nyföretagandet här i länet på senare år. Men nu satsar Gislaved på att locka ungdomar att bli företagare.
Till hösten startar nämligen gymnasiet ett skräddarsytt ekonomi- och entreprenörsprogram som förhoppningsvis leder till nya företag eller jobb direkt efter skolan.

Den här utbildningen behövs verkligen, säger Ulf Jiretorn, som är rektor på Gislaveds Gymnasium.

- Dels ser vi att det behövs en utbildning som ger möjlighet att starta företag eller ta över och dels ser vi att det behövs en utbildning som tar djupa ekonomikunskaper, säger han.

16 elever har preliminärt tagits in inför starten i höst och det är Ulf Jiretorn nöjd med eftersom programmet är helt nytt.

Flera gymnasier, bland andra John Bauer i Jönköping, har utbildningar i entreprenörskap, men de är mer praktiskt inriktade. Det som gör Gislaved unikt är att man trycker på den djupare ekonomiska utbildningen som grunden för företagande. Men programmet, som bygger på nära samarbete med det lokala näringslivet, innehåller många andra delar.

- Man kommer få driva ett eget ung företagsamhetsföretag, man kommer under alla tre åren ha ett fadderföretag som man är ute och genomför projekt på. Man kommer att vara utomlands och göra praktik, antingen på Irland eller att man hittar en praktikplats utomlands med koppling till det fadderföretag som man har, säger Ulf Jiretorn.

- Nyföretagandet har ju varit ganska dåligt i länet under några år, ska det här bidra till att vända trenden nu?

- Definitivt. Jag tror att många av dom elever som kommer och går här kommer att starta egna företag, säger Ulf Jiretorn.

Anders Borg
 anders.borg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista