Ny kritik mot socialen i Vetlanda tillbakavisas

Uppgifterna om ännu ett fall av missförhållanden inom socialförvaltningen i Vetlanda, liknande fallet Louise, tillbakavisas idag av kommunen.
I en tidningsintervju hävdade en tonårsflicka att hon under flera år tvingats bo med sin far trots upprepade fall av misshandel och anmälningar. Men socialnämdens ordförande Ingemar Sturesson ser idag inga fel.

- Jag har informerat mig om det beskrivna ärendet och känner mig trygg med den information jag har fått. Det stora dilemmat för mig och socialtjänsten är att vi inte kan lämna ut fakta vilket media och allmänheten önskar, säger Ingemar Sturesson.

Flickan som är i övre tonåren hamnade i en skillsmässositaution för sju år sedan och har sedan dess huvudsakligen bott hos pappan.

Vid ett tillfälligt besök hos mamman och hennes dåvarande sambo för några år sen utsattes hon för ett sexuellt övergrepp något som paret också fälldes för.

Flickan hävdar att hon därför varit hänvisad till sin far, som enligt henne, flera gånger slagit och hotat henne. Vid minst ett tillfälle har hon polisanmält pappan, men den anmälan lades ner.

Nyheterna har talat med flickan som säger att hon velat ha hjälp av socialen med att skaffa ett annat boende, men att det enda man erbjudit varit samtalsterapi.

Uppgifterna tillbakavisas av pappan som förnekar att han någonsin slagit flickan, även om han anser att det varit en tuff tid ensam med två tonårsflickor, och att det varit flera konflikter.

Enligt honom har flickan fått bra stöd från socialen genom både enskilda och gemensamma samtal. Han har inte velat släppa flickan till ett eget boende för att hon först ska gå klart sin utbildning, något som enligt honom varit en källa till bråk.

Enligt pappan har flickan tagit ut sin frustration mot vuxenvärlden och inte minst mammans frånvaro på socialen och pappan och han menar att det är fallet Loiuse som nu triggat igång hans dotter att ta kontakt med media.

Pappan är ostraffad och har inga kända missbrukarproblem utan tycks leva ett ordnat liv.

Ord står alltså mot ord.

Socialnämndsens ordförande Ingemar Sturesson anser sig alltså inte kunna kommentera uppgifterna, men menar att han lugnats av den information hans förvaltning gett. Ändå kommer uppgifterna i ett skede då en chef tvingats sluta och en annan är sjukskriven, och dom nya uppgifterna är därför ett bekymmer, menar han.

- Det är ju en ytterligare prövning och ett ifrågasättande av den goda verksamhet som vi bedriver, säger han.

Daniel Rundqvist
 Daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista