Hotell- och restauranganställda redo för strid i avtalsrörelse

Nu rustar hotell- och resturanganställda inför årets avstalsrörelse.
Idag är de, de lägst avlönade i landet och stridsviljan är nu på topp säger Hans Christer Klaesson som är är ombudsman för Hotell och resturangfacket i länet.

- Nu är det slut på happy hour för arbetsgivarna. Nu vill vi skärpa anställningsreglerna och framförallt lyfta lönen för kvinnor och ungdomar i den här branschen, säger han.

Idag är hotell- och resturanganställda i snitt de lägst avlönade i Sverige, med en ingångslön för ett resturangbiträde på      15 000 kr och en snittlön på 16 900 kr.

Nu ställer facket hårda krav inför årets avstalsrörelse. Man har framförallt tre huvudkrav:

- Varje anställd ska ha minst 1000 kronor mer i månaden, alla ska ha rätt till en heltid och ingen ska tjäna mindre än         16 100kr i månaden.

Krav som man kommer strida för att få igenom det säger Marie Spinelli-Liljedahl som arbetat heltid på McDonalds i tio år och som idag tjänar knappt 17 000 kr i månaden.

- Efter tio år på en arbetsplats kanske man ska ha några tusenlappar mer i månaden.

Hotell och resturangbranschen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige idag. En framtidsbransch sägs det ofta. En bransch som ökat sina vinster kraftigt de senaste åren.

Nu nu vill de anställd ha sin del av kakan. Det kollektivavtal som Handel slöt för några veckor har stärkt hotell och resturanfacket som nu hoppas på en rejäl löneförhöjning och bättre anställningsvillkor säger Hans Christer Klaesson:

- Vi är rustade för att ta konflikt för dom här. Vill man framstå som en framtidsbransch får man faktiskt se till att fixa drägliga villkor, säger han.

Ann-Sofie Karlman
 ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista