Flytta hel skola nytt drastiskt förslag från politiker i Jönköping

Riv Kungsängskolan och flytta eleverna till Sandagymnasiet. Det förslaget kom idag från socialdemokraterna i Jönköping.
Flytten är ett försök att möta upp konkurrensen från friskolorna menar Magnus Rydh, vice ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden.

- Kungsängsskolan skulle kunna idrottsprofilera sig ännu mer än vad man gör idag. Där har ju Sandagymnasiet stor erfarenhet, säger han.

Om Kungsängskolan flyttades till Sandagymnasiet skulle man enligt socialdemokraterna öka attraktionskraften i att gå kvar i den kommunal Kungsängskolan. Man skulle kunna dra nytta av Sandagymnasiets idrottsprofil och öka samarbetet med Alfred Dahlinskolan i Huskvarna.

- Om vi nu startar på ny kula med Kungsängsskolan så tror jag det skulle kunna skicka positiva signaler till föräldrar och elever att Kungsängsskolan skulle kunna vara ett lockande alternativ, säger Magnus Rydh.

Orsaken till det drastiska förslaget är att man sett en ökad segregation på skolan. Andelen elever med invandrarbakgrund har ökat på grund av av att de med svensk bakgrund oftare väljer att gå till en friskola.

- Det här måste vi möta, vi ser värdet av en skola där barn från olika kulturer möts, säger Magnus Rydh.

Dessutom ser man vinningar i att frilägga området där Kungsängskolan idag ligger och bygga bostäder där, berättar Elin Lagerkvist socialdemokratiskt kommunalråd.

- Här skulle kunna bli ett fint området för boende och här ser man framför sig bostadsrätter eller äganderätter, säger hon

Ann-Sofie Karlman
 ann-sofie.karlman@sr.se

en flytt av Kungsängskolan skulle Förslaget att flytta Kungsängskolan är ett försök att möta konkurrensen från friskolorna som lockar allt fler elever. Enligt Magnus Rydh så väljer föräldrar att flytta över sina barn till en friskola redan under mellanstadiet för att under högstaidet garanterat slippa Kungsängskolan - en skola som har oförtjänt dåligt rykte menar han:

Om Kungsängskolan flyttas till Sandagymnasiet så skulle Många väljer att redan under mellanstadeiet låta barnen få behålla elever som annars väljer friskolorna i närheten säger Magnus Rydh, vice ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden:

(förslaget om att flytta Kungsängskolan till sandagymnasiet bygger på attman ser ett vikande elevantal i poch med att friskolorna lockar allt fler barn. Det Kungsängkolan har idag ca 400 elever och ungefär hälften har invandrarbakgrund. Å socialdemokraterna menar att utvecklingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".