Kritik mot hur Mullsjö placerar barn

I Mullsjö har barn placerats i familjehem utan att socialen utrett ordentligt om hemmet passar för barnet. Dessutom har barn placerats utan att riktiga beslut har fattats.

Det framkommer efter att Länsstyrelsen gjort tillsyn av familjehemsplaceringar i Mullsjö.

I Mullsjö kommun fanns under hösten förra året fem barn, och ett antal ungdomar, som av olika anledningar behövde bo någon annanstans än hos sina biologiska föräldrar. Dom är familjehemsplacerade.

Det är Länsstyrelsen som har i uppgift att kontrollera hur kommunerna följer socialtjänstlagen, och nu har en tillsyn gjorts i Mullsjö av familjehemsplaceringarna. Länsstyrelsen har kollat hur dom fem barnen har det, plus att man intervjuat två av ungdomarna. Och kommunen har inte skött det här ordentligt konstaterar länsstyrelsen, som kritiserar Mullsjö på en rad punkter.

Bland annat har barn placerats utan att några formella beslut har fattats. Dessutom har socialtjänsten inte tillräckligt utrett om ett hem och ett barn passar ihop. Alla placerade ungdomar hade bytt familjehem efter en tid.

Varför det blivit så här vet inte Jan-Olof Larsson, ordförande i omvårdnadsutskottet:

- Jag har inte analyserat det än, men vi måste bättra oss, säger han.

Men redan nu har kommunen börjat jobba på att bättra sig.

- Vi har försökt att kvalitétssäkra så att man matchar barn och hem på ett bättre sätt. Dessutom använder vi nu socialstyrelsens metod, BBIC, Barnens Behov I Centrum. Det är ett verktyg man kan använda så att man gör saker och ting riktigt.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista