Myndigheterna i länet ska bli bättre på att hjälpa invandrare

Idag presenterade myndigheterna i Jönköpings län en regional överenskommelse om hur de ska samarbeta för att bättre hjälpa nyanlända invandrare i länet.

Överenskommelsen som gäller Länsstyrelsen, Länsarbetsnämnden, Migrationsverket, Försäkringskassan, Landstinget och Myndigheten för skolutveckling ska göra det lättare för myndigheterna att bestämma vem som ska göra vad. Åsa  Gustaf-Jansson på Migrationsverket i Jönköping tror att överenskommelsen behövs.

- Det är bra för den ger ett material för dialog mellan de olika myndigheterna, säger hon.

Egentligen innebär överenskommelsen inget nytt. Den förtydligar bara vad de olika myndigheterna i Jönköpings län ska ta ansvar för när en nyanländ invandrare kommer till regionen. Men ansvarsområdena är ungefär de samma som tidigare. Landstinget ska informera den nyanlände om vården och arbetsförmedlingen och försäkringskassan ska hjälpa honom eller henne att snabbt få ett arbete. Men det myndigheterna hoppas på är att man genom att samarbeta ska kunna hjälpa människor snabbare och att de olika myndigheterna ska undvika att blanda ihop vem som gör vad.

- Vi har ju suttit på varsin kammare och trott att vi gör bra saker, men tillsammans kan vi bli mycket bättre, säger Åsa  Gustaf-Jansson på Migrationsverket.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".