Stort missnöje bland länets poliser

Det jäser just nu av missnöje bland länets poliser. Dåliga löner men också för högt satta mål pressar många poliser så hårt att de inte längre känner arbetsglädje, menar polisfacket.
I kväll håller därför facket manifestation dit hundratals poliser i länet väntas komma för att lufta missnöjet.

- Man talar mycket om att det är tungt nu. Det finns många yngre poliser som tittar sig över axeln och undrar vad dom kunde göra istället för detta. Man jobbar och jobbar och känner att man ändå måste jobba ännu mer, säger Hanna Englén som är ordförande i facket.

Det råder ett stort missnöje bland poliserna i länet mot polisledningen, både lokalt men även längre upp. Man upplever att det bara handlar om kvantitativa mål, att man ska fylla en kvot. Att antalet böter och uppklarade brott är viktigare än förebyggande arbete lösta konflikter.

När mätningarna görs visar det dessutom att Jönköpings län ligger sämre till på många områden än andra län, berättar polisfacket ordförande Hanna Englén.

- Man har gjort jämförelser med andra län som visar att vi inte ligger så bra till. Då känner man att hur mycket mer ska vi göra när vi redan gör så gott vi kan, säger hon.

- Varför ligger ni sämre till?

- Jag tror att man räknar på olika sätt.

Många poliser upplever ocskå att de inte får tillräcklig uppskattning från polisledningen för sitt arbete. Droppen som fick missnöjet att rinna över hos länets poliser var när löneförhandlingarna inleddes och det blev kännt vilket bud arbetsgivaren hade lagt. Alldeles för lågt menar medlemmarna som avvisade det. Förhandlingar pågår fortfarande men positionerna tycks vara låsta.

- Vad som blivit droppen är att det blivit stopp i löneförhandlingarna. Man känner att är vi inte värda mer när vi gör så mycket vi kan, säger Hanna Englén.

Nu har missnöjet blivit så stort att polisfacket arrangerat ett stormöte av karaktären manifestation på Högskolan i Jönköping ikväll, där hundratlas poliser väntas sluta upp för att lufta och visa sitt missnöje med sitaitonen. Ett krismöte som medlemmarna själva drivit fram. Hanna Englén säger att facket ska lyssna på medlemmar och föra kraven vidare.

- Piskan vilar över vad man ska utföra, skynda på ut så vi hinner göra lite mera. Nu rusar man från det ena jobbet till det andra och på vägen förlorar man polissjälen, säger hon.

Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".