Många följer kvinnojoursrättegången

Stämningen är spänd i Eksjö tingsrätt idag. Vid nio på morgonen började rättegången mot  de fyra kvinnor i Tranås som i nästan sex år hjälpte en mamma att gömma sig med sina två barn - trots att det var pappan som hade vårdnaden.

Och en rad kvinnojoursrepresentanter från landet följer rättegången på plats.

Tre av de åtalade kvinnorna har anknytning till kvinnojouren i Tranås och den fjärde är rektor på en skola i samma stad.

Mamman de hjälpte dömdes sedan till tio månaders fängelse för att hon hållit barnen borta från pappan under lång tid - något som ju kallas för grov egenmäktighet med barn. Hon ansåg att pappan utsatt barnen för sexuella övergrepp. Det berättade hon också för kvinnojouren.

Verkligeheten var den att pappan friats från misstankar om övergrepp och det var han som hade vårdnaden om barnen.

Och nu riskerar de fyra kvinnorna från Tranås att dömas för medhjälp till det här brottet.

- Det var ändå rätt att tro på kvinnan, säger Berit Söderström, en av de åtalade kvinnorna i Tranås kvinnojour.

I Nyheterna vid lunchtid rapporterade vår reporter på plats om att stämningen i rättssalen är spänd, att kvinnojoursrepresentanterna menar att domen blir vägledande för deras arbete och att de åtalade kvinnorna nekar till brott. De visst inte att pappan hade vårdnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista