JO granskar inte Vetlanda närmare

Justitieombudsmannen JO kommer inte titta närmare på fallet med Louise i Vetlanda, som tvingades bo hos sin våldsamme och missbrukande pappa.

Efter att SVTs uppdrag Granskning skildrade fallet har ett 50-tal anmälningar kommit in till JO. Det är främst socialnämnden och socialförvaltningen i Vetlanda som anmälts. Men JO har nu beslutat att inte vidta några åtgärder. En motivering är att man anser att länsstyrelsens tidigare granskningar är tillräckliga. Det här skriver Vetlanda-Posten idag.

Det fortsätter att strömma in upprörda mejl till Vetlanda kommun angående socialförvaltningens agerande, eller kanske snarare brist på agerande i fallet ”Louise”

Kommunen har hittills fått ta emot ett tusental mejl och ett hundratal telefonsamtal till den särskilda telefonlinje som kommunen upprättat.

De flesta meddelandena ställer krav på berörda tjänstemäns avgång men uttrycker också stor sorg och förtvivlan över hur detta kunnat ske.

Polisen har också den senaste veckan fått flera anmälningar mot socialförvaltningen samtliga rubriceras som tjänstefel.

Men en del har inte nöjt sig med att göra en polisanmälan utan hot har riktats mot både kommunalrådet Göran Lindell och socialchef Ola Götasson. Båda har nu fått så kallat förstärkt skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista