Vårdcentralerna i Jönköpings sjukvårdsområde kan få utökade öppettider. Foto: Henrik Gustavsson.

Mer öppet på vårdcentralen

Nu går sjukvården i butikernas och bankernas fotspår och utökar öppettiderna. Det är vårdcentralerna i Jönköpings sjukvårdsområde som satsar på kvällsöppet.

Det är för att patienterna lättare ska komma intill sjukvården som landstinget planerar att utöka öppettiderna på vårdcentralerna. Det berättar Karl-Gustav Bartoll som är sjukvårdsdirektör i Jönköpings sjukvårdsområde.

- Vi tror att det är ett sätt att skapa ökad tillgänglighet. Det ligger i tiden, sjukvården behöver fundera i de termerna, säger Bartoll till nyheterna.

Från sju på morgonen till sju på kvällen ska patienter kunna komma. Det är första steget. Men förändringen är inte problemfri. Det säger distriktssköterskan Angela Eckerby som på uppdrag av Jönköpings läns landsting gjort en omfattande studie inför utökandet av öppettiderna. Och hon menar att det finns en risk att svårt sjuka patienter kommer i kläm.

- Effekten blir att man utarmar personalen dagtid, då de flesta svårt sjuka patienter söker vård, säger hon.

Och frågan om hur de utökade öppettiderna ska gagna svårt sjuka, som personer med hjärtkärl-sjukdomar och MS till exempel och inte bara patienter som vill kolla upp en eventuell halsinfektion efter jobbet - det är en av de frågor som ska diskuteras nu när landstinget för frågan vidare.

- Det finns många frågor vi behöver diskutera och hitta en lösning på, säger Karl-Gustav Bartoll. Han hoppas ändå att man kan börja utöka öppettiderna så snart som möjligt.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista