Habo topprankas i undersökning

Habo kommun hamnar på topplats när svenska företagare rankar kommunernas sätt att sköta upphandlingar och konkurrens med privata företag.

Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.

Företagen är mycket nöjda med Habo kommun.

- Det känns bra, det är alltid roligt när vi hamnar i topp i olika undersökningar, säger kommunchef Jan-Åke Johansson.

Det här visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. 30 000 företagare och 8 000 politiker har intervjuats. Och när företagen ska ranka vilka kommuner som sköter sig bäst hamnar alltså Habo i topp.

Habo kommun får bäst medelvärde i Sverige när det gäller att inte konkurrera med privata företag. Men i undersökningen i stort finns det annars en stark kritik mot hur kommunala verksamheter konkurrerar med privata företag i kommunerna i Sverige.

Kommunen ligger också på tredje plats när det gäller hur nöjda företagen är med kommunens upphandlingar.

Kommunchef Jan-Åke Johansson tror att en av anledningarna är att Habo kommun har som policy att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad.

- Att inte konkurrera med privata företag är inte fel. De ska sköta det de kan.

Du känner inte att ni tappar kontrollen när ni lägger ut verksamhet på entreprenad?

- Vår barnomsorg har skötts så en längre tid, och de föräldrar som har sina barn på ett privat daghem tycker att det är bra. Jag ser ingen risk i att vi skulle tappa kontrollen, säger Jan-Åke Johansson. 

I undersökningen i stort finns det annars en stark kritik mot hur kommunala verksamheter konkurrerar med privata företag i kommunerna i Sverige.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista