Poliser riktar skarp kritik mot länspolismästaren...

Poliserna i Jönköpings län saknar förtroende för länspolismästaren Gunnar Lindelöw.

En klar majoritet röstade för en misstroendeförklaring mot Lindelöw under ett krismöte igår. Det bekräftar polisförbundets vice ordförande Christer Linell.

- Det är givetvis jätteallvarligt, jag har aldrig varit med om det förut.

- Det restes ett misstroendevotum igår. En klar majoritet röstade för, berättar Linell.

Är det samma sak som ett krav på Lindelöws avgång?

- Det vill jag inte kommentera.

Hur kommer ni gå vidare med det här då?

- Jag vill inte kommentera något mer i den här frågan nu, säger Linell.

Polisförbundet är just nu mycket återhållsamt med information om den omröstning som över 300 poliser genomförde vid ett fackligt stormöte på Högskolan i Jönköping igår kväll.

En klar majoritet av poliserna röstade för att uttala sitt missnöje med länets polisledning. Man saknar alltså förtroende för länspolismästare Gunnar Lindelöw.

Därmed briserar den bomb som länge legat och pyrt inom poliskåren i länet. Poliser kan ju inte strejka eftersom man måste upprätthålla lag och ordning. Därför ska gårdagens missförtroendeförklaring tolkas som ett mycket starkt ställningstagande mot länets polisledning.

Huvudkritiken från poliserna är att polisledningen allt för ensidigt fokuserar på bra siffror i statistiken när det gäller till exempel böter och trafikförseelser. När ledningen dessutom vill koppla lönen hårdare till siffrorna, det vill säga den som skriver ut mycket böter också ska få en högre lön, då var måttet rågat, berättar polisförbundets Christer Linell.

- Vi ställer inte upp på det. Vi tycker det är fel!

Polisfacket ska nu träffa länspolismästaren inom kort. Men eftersom missnöjet är så stort och även omfattar hur rikspolisstyrelsen sköter sitt jobb, tänker nu polisförbundet i länet undersöka missnöjet över hela landet.

Kanske kommer även polisupproret att sprida sig.

- Vi måste ju se om det bara är i Jönköpings län som vi har dessa problem, eller om resten av landets poliser har det likadant. det kommer vi ta reda på.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista