Åklagaren yrkar på fängelse i kvinnojoursrättegången

Den uppmärksammade kvinnojoursrättegången i Eksjö tingsrätt avslutades idag.

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för alla åtalade.

Under rättegången idag har också pappan fått ge sin berättelse i det här fallet.

Pappan är mycket kritisk till de medlemmar från kvinnojouren i Tranås som nu riskerar fängelse.

Att kvinnojouren har hjälpt till att hålla barnen gömda har förstört mycket, säger pappan, som berättar att han letat intensivt efter sina barn under flera års tid.

- Jag gjorde en massa. Ringde runt och försökte ta kontakt att hitta dem, men det fanns inga spår. Jag var orolig och hade svårt att sova. 

Pappan gav idag ett lågmält intryck på rättegången. Han har gett sin version av de sex år som han inte hade kontakt med sina barn. Under den tiden fanns mamman i Tranås, där hon höll barnen gömda med hjälp av medlemmar från kvinnojouren och en rektor. Att pappan missat sex år av sina barns liv ser han dystert på.

- Det här går inte att reparera, säger han.

Åklagaren yrkar nu alltså på sex månaders fängelse för var och en av de åtalade.

Men advokat Anna Björklund, som är en av försvararna, tycker inte att de åtalade kvinnorna borde dömas för medhjälp till brottet. Om de döms kommer det enligt henne att påverka kvinnojourernas arbete negativt.

- Blir de fällda kommer detta ha stor betydelse. I så fall ålägger man ju kvinnojourerna någon form av utredningsskyldighet för de kvinnor som söker hjälp, säger hon.

Domen faller 11 maj.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista