...som inte tänker backa

Trots att en klar majoritet av länets poliser uttalat att de inte längre har förtroende för länets polisledning, tänker länspolismästare Gunnar Lindelöw inte backa eller förändra sina krav på länspolisen.

Samtidigt är han inte oberörd av det som hänt.

- Naturligtvis befinner jag mig i en uppförsbacke, men den klarar vi av genom att ha samtal och diskutera saken.

- Jag har inte för avsikt att slutföra mitt arbete på det här sättet.

Länspolismästare Gunnar Lindelöw sitter kvar och kämpar vidare i den kraftiga motvind som just nu blåser inom länets poliskår.

I går kväll beslutade en majoritet av länets poliser på ett stormöte att man inte längre har förtroendet kvar för polisledningen och länspolismästaren. Man tycker att polisledningen bara räknar böter och ingripanden och när det dessutom ska kopplas till läneutvecklingen i de pågående lönesamtalen, ja då rann bägaren över.

Men trots misstroendeförklaringen mot honom tänker länspolismästare Gunnar Lindelöw inte backa. Han säger att han bara för vidare dom krav som politiker och rikspolisstyrelsen satt upp när det gäller antal inrapporterade brott. Han försvarar också att de numerära målen ska kopplas till lönen och tänker inte heller där backa.

Däremot är han bitvis självkritisk och lovar att polisledningen nu ska bli tydligare.

- Det gäller att samtala, förklara, och göra det med tydlighet och hjärta.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista