Jönköpings kommun inför skriftliga omdömen från sju års ålder

Idag meddelade Jönköpings kommun att man kommer att införa skriftliga omdömen för alla elever i kommunen från höstterminen 2007. Men beslutet är inte helt okontroversiellt.

Dels för att det rör sig om unga elever och dels för att omdömena kommer att bli offentliga handlingar precis som betygen.

Både elever och lärare på Talavidskolan är kritiska till de skriftliga omdömena och lågstadielärare Inger Melin Lindsten menar att det är ett stort problem att de kommer att bli offentliga handlingar.

- För då kan man ju gå tillbaka och följa barnet och det kan vara en hämmande faktor, säger hon.

Margita Wessberg som är lärare i årskurs fem på Talavidskolan håller med.

- Vem som helst kan gå in och begära detta för att få veta mer om någon annans barn och det känns helt fel.

De skriftliga omdömena kommer att införas på alla skolor i Jönköpings kommun från och med höstterminen 2007. För årskurs ett och två ingår dels en utvärdering av elevens uppförande och dels en utvärdering av elevens läsförmåga. Elever i årskurs tre till nio kommer också få en utvärdering av sitt uppförande, men även en utvärdering i varje ämne för sig. Det skriftliga omdömet ska delas ut varje termin och tanken är att det ska vara ett komplement till utvecklingssamtalen som redan genomförs en gång per termin. Men att det skulle vara ett problem att omdömet blir en offentlig handling och att eleverna skulle kunna känna sig utpekade håller AnneMarie Grennhag (m), som är ordförande i Skol- och barnomsorgsnämnden, inte med om.

- Eleverna känner mycket väl om de hänger med eller inte. Det är just självförtroendet som förstörs om man inte hänger med och får den hjälp man behöver tidigt, säger hon.

Det slutliga beslutet tas i juni, men eftersom majoriteten av politikerna är för beslutet, så pekar allt på att förstaklassarna kommer att få skriftliga omdömen redan i höst.

Nina König
nina.konig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista