Louises fosterpappa anlitar advokat

Fosterpappan till Louise riktar nu stark kritik mot socialförvaltningen i Vetlanda. Han tänker nu försöka dra igång en rättsprocess mot socialen, eftersom han anser att de inte gjort tillräckligt för att hjälpa Louise.

Dessutom anklagar han den avgående chefen för familjesektionen i Vetlanda, Boo Hedbrant, för rena förhörsmetoder.

Enligt Vetlanda-Posten är fosterpappan inte bara kritisk till hur socialförvaltningen agerat under de år som Louise bodde i missär hos sin riktiga pappa, då hon bland annat misshandlades och utnyttjades sexuellt.

Kritiken riktas även mot hur socialen handlat efter att SVT:s Uppdrag Granskning tagit upp fallet. Fosterpappan ska även ha blivit utsatt för rena förhörsmetoderna av Boo Hedbrant, som ju har avgått som chef för familjesektionen i Vetlanda.

Efter att det blivit känt att Louise intervjuats för programmet blev fosterfamiljen kallade till ett möte, där Boo Hedbrant enligt fosterpappan ska ha hotat med att säga upp Louises placering hos familjen om han inte fick reda på vad de sagt till journalisterna från SVT.

”Jag blev oerhört upprörd och arg, journalisters källor är ju skyddade i vår grundlag, och att hota om att flytta på Louise, som för första gången i sitt liv känner sig trygg, är ju något oerhört hjärtlöst och gement” skriver han i sitt brev till Göran Lindell (c).

Fosterpappans brev publiceras i sin helhet i Vetlanda-Posten i dag lördag, och tidningen har också kontaktat Boo Hedbrant för att få svar på fosterpappans kritik, men han vill inte ställa upp för en intervju.

Fosterpappan har nu kontaktat advokat, eftersom han inte accepterar att socialförvaltningen inte gör nåt för Louise. ”Ni i Vetlanda borde skämmas”, avslutar han sitt brev.

Den 22 augusti 2006 kom Louise till den fosterfamilj där hon fortfarande bor. I ett öppet brev har hon berättat att hon har det bra där, och att hon nu har en ny familj som bryr sig om henne.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista