Vetlanda kommun presenterar krislösning

Idag presenterar Vetlanda Kommun nya åtgärder för att återupprätta det sargade förtroendet efter fallet Louise.
Klockan nio på måndagmorgon sätter sig politikerna i Vetlandas kommunstyrelse i ett extrainsatt möte för att diskutera frågan

Att kommunens verksamhet har påverkats hårt av all uppmärksamhet, råder det inga tvivel om.

- Vi inser att vi hamnat i en situation där vi har en förtroendekris för hela kommunen, säger kommunalrådet Göran Lindell, c.

Krismöten har blivit vardagsmat för politikerna i Vetlanda. Så sent som i fredags träffades dom folkvalda i kommunstyrelsen för att gå igenom det allvarliga läget vid ett extrainsatt möte. Under helgen har de ledande politikerna haft överläggningar för att sy ihop ett åtgärdspaketet som ska presenteras idag.

Tidigare har chefen för familjesektionen, Boo Hedbrant, lämnat sin post. Men det finns alltså fortsatta krav på att höga tjänstemän ska avgå i Vetlanda. Vänsterpartisten Mikael Ekvall var tidigare med och arrangerade en demonstration i Vetlanda, där mycket av ilskan och kritiken riktades mot socialförvaltningens olika chefer. Och Mikael Ekvall tycker att fler tjänstemän borde avgå.

- Om en person kör rattfull och sedan lovar att aldrig göra det igen, ska han då ha tillbaka sitt körkort? Jag tycker inte det!

- Det är väl ganska lätt att kräva att huvuden ska rulla, annars?

- Jo, det är det. Men jag tycker att det bästa i det här fallet är att de avgår. De känner nog innerst inne att situationen är ohållbar, och att det bästa för hela kommunen är att de lämnar sina poster.

Men om åtgärdspaketet som presenteras idag innehåller förändringar av organisationen i Vetlanda kommun, det vill inte kommunalrådet Göran Lindell svara på.

- Det ber jag att få återkomma till.

- Kan du garantera idag att inga fler avgångar kommer att krävas?

- Jag kan inte garantera något i dessa tider, det vill jag säga.

Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista