Räddningsledaren Thomas Klarén och Smålandsstenars områdespolis Matts Svensson framför Tre Björkar. Foto: Anders Borg.

Svårfångad pyroman i Smålandsstenar

Polisen har ännu ingen direkt misstänkt för de många mordbränder som drabbat Smålandsstenar sedan förra sommaren.

Natten till i dag totalförstördes missionsförsamlingens sommarhem Tre Björkar. Ett par timmar senare brann det i ett soprum, som just höll på att byggas upp efter en tidigare mordbrand. Därmed har polisen minst 13 pyromandåd att klara upp.

- Vi behöver allmänhetens hjälp, säger Matts Svensson, som är områdespolis i Smålandsstenar.

Hittills har pyromanen slagit till utan att lämna avgörande spår efter sig och ingen verkar heller ha sett någon misstänkt person lämna brandplatserna. Och det gör ju förstås polisens spaningsarbete ännu svårare.

Branden i natt i sommarhemmet Tre Björkar skiljer sig från de tidigare, som alla inträffat på det så kallade Bananen-området. Sommarhemmet ligger i andra änden av samhället.

Det är alltså minst 13 anlagda bränder som drabbat Smålandsstenar sedan i somras - än så länge har ingen person skadats. Bara en av bränderna har anlagts i en bostad och där var ingen hemma. Men ingen vet förstås var pyromanen slår till nästa gång och oron växer i samhället. Och alla förväntar sig att pyromanen grips. Men frågan är om  polisen har tillräckliga resurser för att lyckas med det?

- Jo, vi har nog tillräckligt med resurser och det blir inte färre som kommer jobba med det här nu, konstaterar Matts Svensson.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista