Socialbidragsfuskare jagas i Jönköping

Jönköpings kommun gör som exempelvis Försäkringskassan och Skatteverket redan gjort, skaffar egna fuskjägare.
Kommunens jägare ska fånga personer som lurat till sig socialbidrag och redan är ett 40-tal personer misstänkta.

En 44-årig man i Jönköping har nu åtalats för att under tre års tid ha fuskat till sig socialbidrag. Samtidigt utreds ytterligare ett 40-tal ärenden där kommunen misstänker bedrägerier.

Det är resultatet av en medveten satsning från Jönköpings kommun.

- Vi har ett generöst välfärdssystem i Sverige idag och försörjningsstödet är en del av det. Det är viktigt att det går ut till de som verkligen ska ha det och inte till andra grupper, säger Lars Malmström som är områdeschef för försörjningsstödet i Jönköpings kommun.

Enligt åtalet, skulle den 44-årige mannen inte fått något socialbidrag. Vid de 40 tillfällen som han sökte och fick socialbidrag, på sammanlagt över 90 000 kronor,lyfte han samtidigt pengar från Försäkringskassan. Det höll han tyst om och lyckades på det viset lura socialförvaltningen i över tre år.

Men nu ska det vara svårare att mygla till sig socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter. För sedan årskiftet gör socialförvaltningen i Jönköping precis som Försäkringskassan och Skatteverket tidigare gjort, satsar på egna fuskjägare.

Att flera myndigheter just nu satsar på att kartlägga fusket och få stopp på det kan ha att göra med förändrade attityder i samhället, menar

enligt åtalet som kom nyligen så skulle den 44-årige mannen inte fått nåt socialbidrag. För vid dom 40 tillfällen som han sökte och fick socialbidrag på sammanlagt över 90 000 kronor så lyfte han samtidigt pengar från försäkringskassan. Det höll han tyst om och lyckades lura socialförvaltningen i över tre år...

Men nu ska det vara svårare att mygla till sig socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter. För sen årskiftet så gör socialförvaltningen i Jönköping precis som försäkringskassan och skatteverket tidigare gjort - satsar på egna fuskjägare.

Att flera myndigheter just nu satsar på att kartlägga fusket och få stopp på det kan ha att göra med förändrade attityder i samhället, menar Lars Malmström.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista