Anita Helmbring som är utbildningschef är nöjd med betyget från Högskoleverket. Foto: Jessica Sonelius

Sjuksköterskeutbildningen i Jönköping bland dom bästa i landet

Sjuksköterskeutbildningen i Jönköping fick toppbetyg när Högskoleverket tidigare idag presenterade sin granskning av landets vårdutbildningar.

Det är Högskoleverket som har gjort en omfattande granskning av över 130 vårdutbildningar i Sverige och utbildningarna visar stora brister, speciellt sjuksköterskeutbildningarna.

Men Hälsohögskolans utbildning i Jönköping framhålls tillsammans med tre andra skolor i landet som lysande exempel när det gäller att erbjuda sjuksköterskeutbildningar med hög kvalitet.

- Den är jättebra och motsvarar alla förväntningar, säger Erika Barkestam och Stina Bjärkehed som båda studerar till sjuksköterskor.

- Vad betyder det när en utbildning får gott betyg vid en sån här granskning?

- Det är ett plus, det är säkert fler som söker eftersom man hellre söker till en skola med gott betyg, säger dom.

Det är Högskoleverket som var sjätte år gör en omfattande granskning av landets vårdutbildning och i den senaste, som presenterades idag så konstaterades det att det brister i många av landets sjuköterskeutbildningar bland annat när det handlar om lärarkompetens och praktikplatser. Men Jönköpings utbildning lyftes fram som ett gott exempel på motsatsen.

-  Det är roligt för det är ett intensivt arbete för att nå den här nivån, säger Anita Helmbring som är utbildningschef på Hälsohögskolan.

Men Hälsohögskolan får inte bara ros från Högskoleverket, utan också ris. Utbildningen till röntgensjuksköterska saknar både bredd och djup och håller svag högskoleklass, tycker Högskoleverket. Och Anita Helmbring är inte jätteförvånad över kritiken.

- Vi är inte helt överraskade för vi tappade en del kompetens här för knappt ett år sedan och vi har inte lyckats återbesätta dom tjänsterna, säger hon.

Högskoleverket påpekar också att utbildningen till ortopedingenjör, en yrkesgrupp som bland annat arbetar med proteser till amputerade, behöver mer kompetenta lärare och att tandhygienisterna är för dåligt förberedda på verkligheten när dom går ut på jobb. Och det är bra att Högskoleverket lyfter fram det som brister, säger Anita Helmbring.

- Så vi vet vad vi ska arbeta med för att förbättra utbildningen.

- Så ni slår inte ifrån er kritiken då?

- Man måste lyssna och ta till sig synpunkterna som framförts och försöka åtgärda bristerna, säger Anita Helmbring.

Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista