1 av 2
Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT/Smålandsnytt
2 av 2
Carsten Hansen, vd för Netto. Foto: Karin Malmsten

Man anhållen för bränder i Smålandsstenar

Den senaste tidens pyromandåd i Smålandsstenar kan vara på väg att klaras upp.

En medelålders man är gripen och anhållen, misstänkt för mordbrand, efter nya allvarliga bränder inatt.

- Jag vaknade av lukten av brandrök och gick ut till balkongen. Klart man blev orolig, säger Elin Axelsson, som bor i Smålandsstenar.

Den gripne mannen kommer ifrån Smålandsstenar och är i 45-årsåldern, och han greps i samband med en av bränderna inatt. För det har alltså brunnit på flera ställer i Smålandsstenar under natten. Och en av bränderna är omfattande.

Förutom ett par mindre bränder vid ett uthus till en sommarstuga och vid en hög med spånskivor utanför en sängfabrik, har nämligen matbutiken Netto totalförstörts vid en brand som började strax innan klockan ett inatt. Fjorton personer som bor i ett hus nära Netto fick evakueras vid den branden.

På morgonen hängde röken som en tjock hinna över Smålandsstenar, och solens strålar trängde knappt igenom dimman.

Johan Nilsson är brandingenjör och räddningsledare på plats vid Netto, där man nu håller på med eftersläckningsarbete.

- Netto är utbrunnet, det är förstört, säger han.

Carsten Hansen, vd för Netto, drog en djup suck idag när han såg förödelsen.

- Det är fruktansvärt att se en butik på det här sättet, den är ju väck. Men samtidigt är jag glad för att ingen kommit till skada.

Vad händer nu?

- Vi ska ha en ny butik på plats till sommaren, och våra anställda kommer erbjudas jobb i andra butiker fram tills dess.

Det här är tredje natten i rad som anlagda bränder bryter ut i Smålandsstenar. Sammanlagt har ett tiotal mordbränder drabbat samhället i år. Och många hoppas nu att dom här bränderna kan få ett slut i och med att en man är gripen och anhållen misstänkt för mordbrand. Även Bo Gunnarsson på polisen.

- Ja, vi hoppas ju att det är rätt man vi gripit nu, så vi får ett slut på de här bränderna.

Klockan fem på morgonen kom ännu ett ett larm om en brand i Smålandsstenar. Den här gången hade en pappersinsamling i en container börjat brinna.

Enligt polisen är sannolikt även denna brand anlagd. Men något som förbryllar polisen är att den man som gripits misstänkt för mordbrand satt anhållen vid denna tidpunkt.

- Dels kan det vara så att det fins fler pyromaner. men samtidigt vet vi ju inte om den här branden startat i ett tidigare skede och tagit fart senare, säger Bo Gunnarsson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista