Sämre tänder i invandrarområden

Hur bra tänder man har visar sig fortfarande i olika bostadsområden och socialgrupper i samhället. I invandrartäta områden har man ett större behov av tandvård.
Det har blivit allt vanligare med en flourpump på skolorna för att förebygga till exempel karies. Folktandvården på mångkulturella Råslätt i Jönköping är föregångare och har länge haft en flourpump utanför skolmatsalen på Stadsgårdsskolan. 1999 gjordes en välfärdsundersökning som jämförde olika kommuner och stadsdelar i länet. Den visade att tandhälsan varierade kraftigt. I områden med exempelvis låg utbildningsnivå, många invandrare och många socialbidragstagare var tandhälsan dålig. Råslätt var en av fyra områden som hade sämst tandhälsa. Tillsammans med Öxnehaga, Rosenlund och Gnosjö fick man extra anslag till tandvård. En av de saker man då valde att satsa på är just fluouprojektet, som man var en av de första i landet att satsa på. Projektet går alltså ut på att det står fluor-pumpar utanför skolmatsalarna där eleverna tar sig en mugg efter maten och sköljer Men trots fluor-pumparna skiljer sig tandhälsan fortfarande mycket mellan olika kommuner och stadsdelar. Förra året var till exempel 71 procent av alla sexåringar på Råslätt kariesfria jämfört med 94 procent i Gränna. De här siffrorna tycker Lill-Kari Wendt som är klinikchef på munhälsoenheten i Jönköping borde styra hur man fördelar resurserna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".