Tätare vattentester för brunnsägare i Vetlanda

I brunnsvatten kan det finnas både höga bakteriehalter och surt vatten som löser upp metaller i rör och ledningar. Trots det så är det få brunnsägare som gör regelbundna vattenprov i sina brunnar. Nu vill Vetlanda kommun få brunnsägarna att tänka om.

Miljö och hälsoskyddsinspektör Linda Malmqvist tror att en del brunnsägare inte är medvetna om problem som kan finnas i deras vatten.

- De flesta tycker inte att det smakar eller luktar konstigt och då dricker de det utan att kontrollera, säger hon till nyheterna. Hon menar att vissa saker i vattnet inte känns på smaken eller lukten, därför borde man kontrollera sitt vatten oftare.

Surt brunnsvatten kan dra upp metaller i hustes ledningar och hos en del som har egen brunn kan vattenet vara fullt av bakterier som orsakar magsjuka. Det är saker som en brunnsägare kanske inte direkt märker och därför kan det vara bra med regelbundna provtagningar. Det tycker i alla fall Vetlanda kommun, som nu är en av 125 kommuner som anslutit sig till ett projekt på Socialstyrelsen som ska leda till bättre vattenhälsa.

I Vetlanda kommun får de cirka 2000 brunnsägarna själva nu avgöra om de vill ta prov - långt ifrån alla brukar göra det. 

Mikael Karlsson i Hjälteryd strax utanför Vetlanda har testat sitt vatten, men han tror inte att det är särskilt många brunnsägare som brukar göra det.

- Visst är det viktigt att göra det men å andra sidan kommer vattnet här från källor som känns rena och fina, säger han.

Reporter Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se