Arbetslös tvingades till för hårt jobb

Arbetslösa Petra tvingades stapla torv för att inte bli av med sin a-kassa.  Men arbetet var för tungt, och hon blev tvungen att säga upp sig efter bara  en dag. Nu riskerar hon att förlora sin a-kassa i alla fall. 

Petra har gått arbetslös länge med a-kassa. Via arbetsförmdelingen i Sävsjö fick hon till slut napp; ett arbete på en torvanläggning i Stockaryd hade dykt upp.

Av arbetsförmedlingen fick hon beskedet att det här var ett jobb hon skulle söka, trots att det i annonsen uttryckligen står att arbetet kan vara tungt för kroppen.

Men jobbet på torvanläggningen visade sig vara allt annat än passande. Petra som är över 40 år blev tvungen att för hand stapla blöta torvbalar för torkning. Balarna väger var för sig över 30 kilo, och hon skulle få betalt per meter stapling hon klarade av. Det visade sig bli en omöjlig uppgift, eftersom Petra inte klarade av att gå till jobbet nästa dag:

- Jag kunde inte ta mig ur sängen hur mycket jag än försökte.

Nu undrar Petra hur det kommer sig att arbetsförmedlingen ansåg att hon var tvungen att söka ett arbete som uppenbart inte passar henne, men Thomas Sandh, biträdande chef på arbetsförmedlingen Sävsjö, vill inte kommentar Petras fall. Han säger bara att de arbetssökande är tvugna att söka de jobb som finns:

- Vi får ju inte heller göra åtskillnad mellan män och kvinnor, säger han.

Nu är det upp till a-kassan vad de beslutar när det gäller Petras rätt att få behålla ersättningen trots att hon sagt upp sig efter en arbetsdag.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se