Habo bäst i länet igen

Habo hamnar på nionde plats på Svenskt Näringslivs ranking av de svenska kommunernas företagsklimat. Habo är den enda av länets kommuner som hamnar på tio i topp listan. Men Habos kommunalråd Claes Näslund är inte nöjd med placeringen eftersom kommunen tidigare låg femma.

- Det känns inte riktigt bra, säger han.

Det är nyföretagandet i Habo kommun som enligt SCB inte är tillräckligt högt för att kommunen ska hamna högre upp på tio i topp listan. Men medan Mullsjö kommun har det sämsta företagsklimatet i Jönköpings län har grannen Habo det bästa. Även om Habo kommun har sjunkit till nionde plats i landet när faktorer som statistik från SCB och företagsenkäter räknas samman, hamnade Habo kommun på första plats i Sverige när företagen fick ge kommunerna ett sammanfattande omdöme. Kommunalråd Claes Näslund tror att det beror på det nära samarbetet mellan kommunen och företagen. Men han menar också att det goda företagsklimatet har gjort att Habo kan få svårt att få tag i arbetskraft i framtiden.

- Vi har en oerhört låg arbetslöshet, under två procent. Problemet är bara att det snart kan bli svårt att hitta kompetent personal, inte minst i tillverkningsindustrin, menar han.

Nina König
nina.konig@sr.se