Platserna räckte inte till på hudmottagning

Måndagen den sjunde maj var det Melanoma Monday. Den dag då sjukhus i hela världen försöker göra människor medvetna om hudsjukdomen malignt melanom. På hudmottagningen på länssjukhuset Ryhov var det så många som ville få råd av en hudläkare att alla inte kunde få hjälp.

Det var många patienter som kom och ville få råd om sin hud på länssjukhuset Ryhov idag. Men flera hade missförstått och trodde att man inte behövde boka tid i förväg och patienterna blev så många att flera fick gå hem utan att få sin hud kollad. Men Helena Wenger som är verksamhetschef på hudkliniken på Ryhov var ändå glad att så många kom. Hon anser att det krävs att människor ändrar sin attityd mot solbränna för att man ska kunna få stopp på den stora ökningen av hudcancer.

- Vi har sett en tre till fyraprocentig ökning årligen sedan 70-talet, berättade hon.

Helena Wenger anser att det är ett problem att många ser solbränna som ett friskhetstecken.

- Människor måste lära sig att det inte är sunt att vara brun. Idag förknippar man solbränna med hälsa, men det är ett tecken på skada i huden, menade hon.

Hon säger att hon inte ser någon mening i att människor använder solskyddsfaktor när det är mycket bättre att hålla sig i halvskugga istället. Men att ändra sin attityd till solen är inte helt lätt och flera av patienterna i väntrummet erkände att de inte ens använder solskyddsfaktor.

- Man är duktigare med barnen än med sig själv, sa en av patienterna.

Nina König
nina.konig@sr.se