Nej till sjuktaxi för äldre krassligt par

Trots att de är en bra bit över 80 år och inte riktigt krya, så säger landstinget nej till sjuktaxi. Så varje gång som nässjöbon Constance Gäre och hennes man ska åka på behandlingar i Jönköping, så tvingas de åka kollektivt.

Constance Gäre är 84 år och har svårt med balansen. Hennes man är 85 och ser dåligt.

När han åker till sina ögonbehandlingar i Jönköping så behöver han ha Constance med sig för att klara sig. Så de åker taxi från hemmet till Nässjö station, tåg därifrån till Jönköping och sedan buss till länssjukhuset. Sedan samma procedur tillbaka. För sjuktaxi från dörr till dörr - det får de inte. Enligt Constance Gäre beror det på att hennes man är för frisk, han ser ju på ena ögat.

- Det tar över fem timmar för oss och det är bedrövligt, säger Constance till nyheterna.

Och det handlar om pengar, för sjukresor kostar. År 2005 gick över 170 000 sjukresor inom länet, något som landstinget betalade över 50 miljoner kronor för. Och det är läkaren eller någon annan som ger vården som ansvarar för att bara den som inte kan ta sig fram på annat sätt får åka taxi. Men i stressiga situationer och om patienten inte är välkänd, kan det vara svårt att avgöra. Och patienten kan protestera. Det säger Ulla Ekvall som är beredskapschef på landstinget.

- Det finns alltid risk för felbedömningar, säger Ekvall. Har man inte fått rätt till sjuktaxi och tycker att man borde ha det kan man vända sig till läkaren eller sjuksköterskan på avdelningen, säger hon till nyheterna.

Reporter Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se