Kommunala friskolor rör upp känslor

Lanseringen av förändringen av skolan i Jönköping rör nu upp känslor inom den styrande alliansen i kommunen. Det är just begreppet kommunala friskolor som alla inte är så förtjusta i. Kristdemokraten Simon Rundqvist är vice ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden och han tycker att det blivit en olycklig användning av ordet.

- Det är en begreppsförvirring kring det där otydliga begreppet, säger han.

Det var i tisdags som moderaterna i Jönköpings kommun gick ut med att alla kommunala skolor skulle bli så kallade kommunala friskolor. Men nu visar det sig att alla inte är överens om vad begreppet innebär. När nyheterna gjorde en rundringning till de politiska partierna inom alliansen gick åsikterna isär. Centern menade att begreppet inte är relevant för den typ av förändring kommunen vill göra med skolan och kristdemokraterna menar att Jönköpings skolor redan är så självständiga att förändringen inte kommer att bli så stor. Men moderaternas kommunalråd Mats Green hävdar att man inte tänker backa när det gäller lanseringen av kommunala friskolor.

Även när det gäller hur stor förändringen kommer att bli går meningarna isär. Moderaternas kommunalråd Mats Green hävdar att förändringen kommer att bli mycket omfattande och att det nu kommer att ställas krav på att rektorerna arbetar fram egna profileringar av sina skolor. Kristdemokraten Simon Rundqvist menar däremot att det är upp till skolorna själva att avgöra hur stora förändringarna ska bli.

- Förändringen på pappret blir egentligen inte så stor. Men i realiteten kan den bli precis så stor som rektorerna, skolorna och personalen själva vill, säger han.

Nina König
nina.konig@sr.se