Jonny blir först med dialys hemma

Nu slipper njursjuke Jonny Molin i Gnosjö de tidsödande resorna för att få dialys på sjukhuset i Värnamo. Han är nämligen den förste patienten som landstinget utbildat för att sköta dialysmaskinen själv - i hemmet.

Hemdialys sparar pengar åt sjukvården och för patienterna innebär det större frihet och ökad livskvalité.

Snart levereras dialysmaskinen till Jonny Molins villa i Gnosjö. Därmed blir han alltså landstingets förste patient med hemdialys och slipper resa till den fem timmar långa behandlingen i Värnamo tre dagar i veckan.

- Det är roligt att vi får prova på det här. Det betyder mycket att man inte har några bundna tider och att man slipper långa resor, säger Jonny Molin.

Ökad frihet och minskat resande är ett par av vinsterna för de patienter som nu också kommer att erbjudas att sköta dialysen på hemmaplan. De njursjuka kan också må bättre eftersom de kan dialysera sig oftare. Och landstinget sparar pengar på varje patient som väljer hemdialys, säger överläkare Jan Wilske.

- Vi räknar med att det kommer kosta strax under 300 000 kronor om året och det är hälften av vad andra dialysformer kostar, säger Wilske.

Men det här är inget som alla njurpatienter kan klara. Wilske säger till nyheterna att en del patienter inte kan klara det själva på grund av till exempel handikapp.

- Man måste kunna sticka sig själv och se blod också, säger Jonny Molin i Gnosjö. 

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se