Mullsjö kommun positiv till kommunal friskola

Idag stod det klart att Mullsjös skolor i protest mot nedskärningar i kommunen beslutat sig för att bilda en egen kommunal friskola. Nu visar det sig att kommun välkomnar initiativet.

Mullsjö kommuns skolor har redan tidigare fått spara. Efter en stor omorganisation där 14 tjänster togs bort och skolan tvingades att göra klasserna större blev det därför droppen för lärare och föräldrar när kommunen i dagarna gick ut med att man måste dra in sex lärartjänster till.

Maria Danfors som är förälder och medlem i skolornas områdesstyrelse hoppas nu att en kommunal friskola ska göra det bättre både för lärare och för elever.

- Att eleverna kan känna sig trygga och att vi inte längre behöver ha de här stora sparkraven som har blivit ohållbara för skolan, säger hon.

Ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Mullsjö, Johnny Nielsen från Mullsjö Framtid, säger att han är positiv till förslaget.

- Det blir väl som en vanlig friskola i såna fall. Men vi får se om de klarar av att pressa priset, säger han.

Marie Ågren som är lärare på Trollehöjdskolan i Mullsjö och medlem i skolornas områdesstyrelse hoppas att ett samarbete med Jönköpings kommun ska underlätta för en kommunal friskola i Mullsjö.

- Så att vi kan se till att hålla den ekonomi vi har idag, utan ytterligare försämringar, menar hon.

Men det är fortfarande osäkert om Jönköpings kommun är intresserade av ett samarbete eller inte, eftersom någon utredning ännu inte är gjord. Johnny Nielsen på barn- och utbildningsutskottet i Mullsjö säger dock att han är öppen för ett samarbete över kommungränserna.

Nina König
nina.konig@sr.se