Patienter berättar om missförhållanden på Strandhagen

Efter att Länsstyrelsen fått ta emot den senaste anmälan mot Strandhagen i Sävsjö berättar nu patienter själva om missförhållanden som de upplever på behandlingshemmet.

Bland annat lämnas självmordsbenägna patienter med självskadebeteende ensamma på natten. Det berättar en patient som vill vara anonym.

- Vill man skära sig, ja då kan de inte hindra en. Det är det svaret jag har fått när jag ringt efter en terapeut.

Strandhagens informationsreklam på nätet ger intrycket av att vara en behandling som sätter alla enskilda patienter i fokus. Men när Nyheterna träffar några av Strandhagens patienter i Sävsjö så har de en annan version. Så här säger en tjej som vill kalla sig Frida.

- Reklamen de gav mig verkade så bra, men det tog inte många dagar innan jag förstod att så var det inte alls.

På strandhagen finns 23 platser för personer som psykiska problem med svår ångest, självskadebeteende och självmordsförsök som följd.

Länsstyrelsen har startat tillsyn på Strandhagen sedan anmälningar från patienter kommit in. I en av dom står det att personal inte engagerar sig i alla patienterna. Frida berättar att hon ständigt får tänka på sina medpatienters problem - trots att hon är där för att få egen behandling.

- Man får helt enkelt själv gå in och se om någon gjort sig illa. Jag oroar mig 24 timmar om dygnet.

Utöver att patienter med själmordstankar sägs bli lämnade ensamma påstår man i anmälan till länsstyrelsen också hur personal låter patienter gå smutsiga, och att beroendeframkallande piller florerar som patienter bunkrar och sen byter med varandra. Något som en patient bekräftar för Nyheterna.

- Jag har suttit med en patient som tagit kartor av piller som hon köpt. Sömnmedel som man lätt överdoserar. Personalen är fullt medveten om det, säger patienten till Nyheterna.

- Jag såg behandlingen som mitt sista hopp. Jag har svårt att tro på den men vill ge den en sista chans.

Leif Tull, affärsområdeschef på företaget Aleris som driver vårdhemmet, säger till SR Jönköping att han tar anmälan på största allvar men vill avvakta.

- Med bas i vad resultatet blir av hela den här utredningen så kommer vi naturligtvis vidta åtgärder om det är något vi behöver åtgärda. Vi avvaktar med vidare kommentarer tills utredningen är klar.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se