"Beslutet förhalas" - hyresgästföreningen hård i sin kritik mot Boverket

Kommunägda Finnvedsbostäder i Värnamo kan driva igenom den omdiskuterade försäljningen av nästan 300 lägenheter, trots att Boverket inte gett klartecken. Hyresgästföreningen överklagade försäljningen, men lagen man stödde sig på skrotas den 1 juli och innan dess hinner Boverket inte fatta beslut.

Hyresgästföreningen är kritisk till det här, och menar att Boverket medvetet förhalar ärendet.
-Det är skandal. De förhalar det hela för att slippa ta beslut helt enkelt, säger Rolf Wennerhag på hyresgästföreningen.
Den socialdemokratiska regeringen införde den så kallade stopplagen för att göra det svårare för kommunerna att sälja allmännyttiga bostäder hur som helst. Lagen gäller än så länge. Och det var med stöd av den som hyresgästföreningen redan i oktober förra året överklagade till högsta instansen Boverket.
Hoppet var att stoppa kommunägda Finnvedsbostäders uppmärksammade försäljning av nästan 300 lägenheter i centrala Värnamo. Man ansåg nämligen att affären i förlängningen skulle kunna leda till högre hyror i centrum.

Men trots påstötningar har Boverket inte fattat något beslut. Handläggaren Jan-Erik Gustafsson säger till Nyheterna, att hans ambition var att avgöra frågan under våren, men nu har han så mycket annat att göra, att han får svårt att hinna före halvårsskiftet.

Och det skulle innebära att Boverket slipper ta ställning. Hela frågan faller nämligen den 1 juli finns för då har den borgerliga regeringen lovat att skrota stopplagen.

Då blir det alltså fritt fram för Finnvedsbostäder att sälja lägenheterna utan att fråga om lov.

Rolf Wennerhag döljer inte vad han tycker om Boverkets agerande.
-Det är ju bedrövligt att Boverket behandlar frågan så här. Vi kan bara konstatera att vi förlorar, säger han.

Anders Borg

anders.borg@sr.se