Var fjärde ny jägare är kvinna

Det blir fler och fler kvinnliga jägare i Sverige, andelen kvinnliga jägarna i Jägarförbundet har ökat med 44 % sedan 1999.

En ökning som märks i jaktlagen menar Eva Grudemark-Ågren från Huskvarna, jägare och aktiv i det kvinnliga jaktnätverket JAQT.

- Absolut, nyss kom det en man somsa det är bra att det kommer fler kvinnor. Det gör att det blir lite prydligare språk vid brasan säger Eva.

att det blir fler och fler kvinnliga jägare märks tydligt i jaktlagen. Framför allt så märks det bland dom som tar sin jägar examen. Där är var fjärde utexaminerad jägare kvinna .

Idag finns det ca 10 000 jägare i Jönköpings län som är medlemmar i Jägareförbundet, drygt 400 av dem är kvinnor.

Även om jaktintresset bland kvinnor ökar snabbt är det fortfarande väldigt få kvinnor som jagar, om man jämför med männen. Men för att få fler kvinnor att jaga har Jägarförbundet startat kvinnliga närverk som ordnat kurser och speciella träffar och det kan vara en orsak till det kraftigt ökande intresset menar Eva Grudemark Ågren.

Christina Eliasson, jägare från Karlsborg är en av de kvinnor som besöker mässan, hon tror att det det ökande intresset bland kvinnor kommer fortsätta. En förklaring som hon tror påverkat intesset är en svensk OS-medlajör.

- Pia Hansen har nog hjälpt till. Hon har hjälpt till att öppna ögon på folk.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se