Kyrkan söker vårdsamarbete efter många krissamtal

Svenska kyrkan efterlyser nu ett samarbete med Jönköpings läns landsting för att ta hand om alla de samtal man får från människor som har psykiska problem.

Samtalen till kyrkans jourtelefon bara ökar och därför vill kyrkan kunna slussa svåra samtal till landstingen.

Kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd kan nu tänka sig ett sådant här samarbete.

- Varför inte? Det handlar om att få människor att må bra och då kan det här vara en av åtgärderna, säger Lisbeth Rydefjärd till Nyheterna.

Telefonsjälavården får årligen ta emot 70 000 samtal och av de beräknar kyrkan att var femte samtal kommer från någon som lider av psykiska problem. Andelen självmordssamtal ökar också.

Mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen kan den som behöver prata med någon kontakta en jourhavande präst via SOS alarm. Befinner man sig i en kris går det också att ringa den nationella krislinjen. Men där får bara var tionde samtal svar. Då återstår jourhavande prästen, och det är många som ringer.

Växjö stift vill nu uppmärksamma situationen genom att skriva brev till landstingspolitiker i Småland. Stiftet föreslår också att psykiatrin och telefonsjälavården borde samverka när det gäller de psykiskt sjuka.

Nu när regeringen har som mål att dela ut en miljard kronor till psykiatrin de två kommande åren utesluter landstingsråd Lisbeth Rydefjärd inte att kyrkans idé kan vara något att titta närmare på.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se