Fem barn rymde från barnhem i Aneby

Fem barn i åldrarna sju till tolv år rymde igår kväll från barnhemmet Oasen i Aneby.

Ett stort polisuppbåd sattes in för att söka efter barnen, som också hittades senare under kvällen.

Men det var inte personalen som slog larm om att barnen saknades.

En anställd följde först efter barnen, men gav upp letandet och återvände till hemmet. Men det dröjde ändå över två timmar innan polisen larmades, och då var det en anhörig som slog larm. Bo Hjorth, styrelseledamot på Oasen, tycker inte att det har någon betydelse vem som larmar polisen i ett sånt här fall.

- Barnhemspersonalen hade kontakt med föräldrar och socialjour, och vem som larmar först är inte av så stor betydelse.

- En tolvåring springer rätt fort, och sådant här går inte att undvika. Då var det bättre att personalen såg till att få struktur på arbetet, och det fick man.

Efter larmet, som kom strax vid tiotiden igår kväll, sattes fem polispatruller in för att söka efter de försvunna barnen.

Två av dem kom också tillbaka självmant senare under kvällen, men det var först vid midnatt som de resterande tre kunde hittas ute i skogen. En sjuårig flicka, hennes tolvåriga syster och en pojke i tolvårsåldern satt alla tunt klädda ute i skogen när de hittades med hjälp av polishundar. Då hade det alltså dröjt fyra timmar efter försvinnandet.

- Fyra timmar är lite i överkant mot vad som är genomsnittligt, men det är inte speciellt alarmerande. Om det är vintertid är det ju värre, men nu är det ju ändå rätt bra väder, säger Bo Hjorth.

Polisen hann även kontakta en helikopter med värmekamera, men den hann aldrig lyfta innan barnen återfanns.

Barnhemmet i Karlsborg utanför Aneby drivs av Oasen och behandlar barn mellan 7 och 16 år som har beteendestörningar. Hemmet har tidigare fått kritik för dålig tillsyn av barnen sedan en pojke på hemmet blivit utsatt för sexuella övergrepp av andra pojkar på hemmet för några år sedan.

Så sent som i januari i år rymde sex barn från hemmet. Då kopplades polis in i sökandet först efter tre timmar, trots att personalen fanns med och såg barnen springa ut i skogen.

Precis som nu hittades de barnen oskadda i skogen under natten. Under våren 2006 rymde en pojke från hemmet.

Men Bo Hjorth tycker att verksamheten sköts bra.

- Det här får inga större konsekvenser för arbetet, och rymningar går inte att undvika om man ska ha vårdformer som är bra för barnen. De måste ju kunna vistas utomhus.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se