Ny forskning: Positivt att spela dataspel

Många tycker att datorspelande är farligt och kan skapa beroende - men nu har det kommit en studie som visar något helt annat.

Carin Falkner vid Högskolan i Jönköping har nyligen skrivit en avhandling. Hon har forskat om datorspelande ungdomar och resultatet är positivt.

- Jag ville gå bortom vardagsuppfattningarna att dataspelande leder till övervikt, social isolering och så vidare - den mesta forskningen visar att dataspel är något positivt.

Carin Falkner är lärare i pedagogik på Högskolan i Jönköping och disputerade nyligen på ämnet dataspelande. Hon har själv en positiv inställning till datorspelande.

I sin studie har hon djupintervjuat ett 20-tal ungdomar och hon har också varit runt i landet på flera stora och mindre så kallade LAN - alltså träffpunkter för dataintresserade.

I sin avhandling slår hon fast att ungdomarna hon träffat mår väl av dataspelande. Det ger en gemenskap och det är en kultur där det oftast inte finns droger. Det finns visserligen de som blir beroende av själva spelandet - men de är få.