Oppositionen höjer rösten i friskolefrågan

Nu kommer kritik från oppositionen mot hur skolfrågan skötts i Jönköping.

För två veckor sedan gick moderaterna i Jönköpings kommun ut med att kommunen hade bestämt sig för att göra om de kommunala skolorna till kommunala friskolor.

Men nu har alliansen backat och säger att det man pratar om att införa är självständiga kommunala skolor.

Nu menar oppositionen i kommunen att alliansens skolpolitik havererat.

- Man presenterar en politik som inte är möjlig att genomföra och sedan börjar delar av majoriteten att backa, säger kommunalråd Peter Persson (s).

Det var för två veckor sedan som moderaterna i Jönköpings kommun gick ut med att man för att klara konkurrensen från de expanderande friskolorna skulle göra om de kommunala skolorna till kommunala friskolor.

Men i debatten som följde visade det sig att alliansen inte var överens om vad det egentligen var för skolor man ville införa.

Idag säger kommunstyrelsens ordförande Acko Ankarberg (kd) att det är självständiga kommunala skolor man vill införa och inte kommunala friskolor.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson menar att det här ställer till osäkerhet för skolorna.

- Politik är ingen lek. Det handlar om barn, ungdomar och lärare som behöver lugn och ro, säger Persson.

Men det moderata kommunalrådet Mats Green håller inte med.

- Vad vi diskuterar är vad vi ska benämna det här, men det handlar fortfarande om att göra skolorna mer självständiga, säger Green.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson menar att de kommunala skolorna redan är tillräckligt självständiga och att alliansen borde säga nej till att låta friskolorna i kommunen expandera.

Nina König

nina.konig@sr.se